Dåb og navngivning

Barnet skal have navn, inden det fylder 6 måneder.

Barnets navn kan registreres på to måder:

Navngivning

Navngivning foretages digitalt via www.borger.dk. Direkte link til navngivningssiden her.

Dåb
 

Aftale om dato for dåb træffes med kirkekontoret.  Du kan starte med at udfylde forespørgsel på dåb her. Efterfølgende vil du blive kontaktet af kirkekontoret, hvor I aftaler det videre forløb.

Når dåben er aftalt med kirkekontoret, meddeles barnets navn samt navn og adresse på 2 til 5 faddere. Den præst, som har gudstjenesten den pågældende søndag, kontaktes for at aftale et møde inden dåben - ca. 1 måned før.

Ritualet for dåb kan findes bagerst i Den danske Salmebog. Du kan også gå direkte til ritualet for dåb. Vil du bare gerne læse mere om dåben, kan det ske på Folkekirkens hjemmeside, hvis du klikker lige her.

Vi gør opmærksom på, at det er vigtigt at træffe aftale om dåb i god tid, da der kan være flere måneders ventetid.

Hvad skal barnet hedde?

Rosemunde, Rosita eller Rakel? Ole, Olfert eller Oskar? Det er ikke nemt at finde det helt rigtige navn - og mulighederne er næsten uendeligt mange. På familiestyrelsen hjemmeside kan du måske få inspiration. Her findes nemlig lister over godkendte drenge- og pigenavne. Du finder siden med godkendte navne her.

 

At være fadder

Forældrene skal vælge mindst 2 og højst 5 faddere til deres barn. For at kunne stå fadder skal man være døbt med den kristne dåb og have nået konfirmationsalderen.

At stå fadder til et barn, der bliver døbt, betyder to ting: For det første er fadderne dåbsvidner, dvs. vidner på, at barnet er blevet døbt med den kristne dåb. For det andet forpligter fadderne sig på at drage omsorg for, at barnet oplæres i den kristne tro, hvis forældrene dør, før barnet bliver voksent.

At opdrage i den kristne tro kan være mange ting. Det kan være at fortælle barnet om dets dåbsdag, at tage barnet med i kirke, at fortælle bibelhistorier for barnet eller andre historier, der afspejler kristendommen – det kan også være at lære barnet salmer og sange. At opdrage i den kristne tro kan selvfølgelig også være at bede sammen med barnet, lære det Fadervor, og i det hele taget med sin person vise, hvad kristendom er.

Fadderne er forpligter derimod ikke til at forsørge eller opfostre barnet, hvis det mister sine forældre. Der følger ingen juridiske forpligtelser og heller ingen juridiske rettigheder med det at stå fadder.

 

At være gudmor eller gudfar

Ofte ønsker en af forældrene at bære barnet. I så fald får barnet ingen gudfar eller gudmor. Hvis det derimod er en af fadderne, som holder barnet ved dåben og svarer for det, kaldes den pågældende gudfar eller gudmor.